Każda z trzech pracujących grup miała do swej dyspozycji łyżeczki, rozcieńczoną jodynę (jodek potasu) i talerzyki z produktami kolejno z dzisiejszego śniadania obiadu i podwieczorka. Dzieci polewając próbki obserwowały, jak zmieniają one barwę – stają się granatowe. Tak było w przypadku chleba i bułki, bułki tartej i płatków zbożowych, ziemniaków i makaronu. Ustaliliśmy, że to są właśnie produkty zawierające skrobię. Inne próbki: sól, mleko, marchew, masło, ser biały i żółty nie zmieniały swego zabarwienia. Po kilku próbach dzieci przewidywały już , czy badana w tym momencie próbka zmieni swą barwę, ale zawsze z dużymi emocjami czekały chwilkę na wynik badania. Potem nasze obserwacje zostały spisane przez kapitanów trzech drużyn i wiemy już w jakich produktach najczęściej dostarczamy naszemu organizmowi energii.
Ponieważ zajęcia bardzo się podobały jutro planujemy ciąg dalszy zabawy- tym razem dzieci przekonają się jakie produkty z domowych kolacji i śniadań są źródłem skrobi dla naszego organizmu.