Do doświadczeń potrzebowaliśmy – trzech miseczek z wodą, ugotowanej zawiesiny mąki ziemniaczanej, jodyny, cytryny, jabłka i tarki do starcia tegoż jabłka, papryki i woreczków do wyciśnięcia soku z jabłka i papryki.
1. Do miseczek z wodą przedszkolaki przedszkolaki wlały po łyżeczce krochmalu przygotowanego z mąki ziemniaczanej (obserwacja- nic się nie dzieje).
2. Do każdej miseczki dodaliśmy kilka kropli jodyny (obserwacja – brązowa jodyna zabarwia płyn w miseczkach na granatowo)
3. Do pierwszej miseczki wyciskamy sok z cytryny (obserwacja – płyn odbarwia się)
4. Do drugiej miseczki dodajemy sok z papryki (obserwacja jak wyżej)
5. Do trzeciej miseczki dodajemy sok z jabłka (obserwacja jak wyżej
Wniosek: w soku z cytryny, papryki i jabłka jest ta sama substancja odbarwiająca granatowy płyn- nazywany ja witaminą C.
Na koniec wykonaliśmy doświadczenie badające własności witaminy C. Sok uzyskany z jabłka zlaliśmy do garnka i gotowaliśmy przez 5 minut. Okazało się, że teraz sok nie może całkowicie odbarwić naszego wskaźnikowego płynu – gotowanie zniszczyło witaminę C.