Blog

Sobotnie eksperymenty chemiczne

Ciocia Ewa przygotowała zabawy bazujące na wykorzystaniu kwasów dostępnych w kuchni – octowego i cytrynowego, zasady znajdującej się pewnie w każdej szafce kuchennej czyli sody oczyszczonej i odczynnika chemicznego, czyli wywaru z czerwonej kapusty. Mając tak bogaty arsenał chemiczny wykonaliśmy wiele ciekawych doświadczeń:

1. Badaliśmy, jaki jest najefektywniejszy sposób uzyskania odczynnika kapuścianego (rozdrobnienie i zalanie gorącą wodą)

2. Obserwowaliśmy, jak odczynnik zmienia swa barwę w zetknięciu z kwasami i zasadami

3. Sprawdzaliśmy jakie substancje w kuchni zachowują się tak jak ocet (sok z cytryny, galaretka cytrynowa, kwasek cytrynowy).

4. Zorganizowaliśmy wielki wybuch, łącząc kwas i zasadę

5. Dwutlenkiem węgla wyprodukowanym w powyższym eksperymencie gasiliśmy świecę.

A potem uczestnicy warsztatów pokazali nam swoje propozycje. Remi oferował dzieciom fascynującą zabawę mieszaniną wody, mąki ziemniaczanej i barwnika spożywczego, a Zosia korzystając z zestawu “Chemik” w profesjonalny sposób (pipety, okulary ochronne, zestaw barwników) produkowała z dziećmi żelowe piłeczki. To była super zabawa!